Babka wiedeńska

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 4 jaja
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek smalcu
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sól

Przygotowanie

Żółtka, cukier i pozostałe składniki utrzeć.

Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rodzynki, szczyptę soli i wmieszać pianę z 2 białek.

Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Do wysmarowanej tłuszczem formy włożyć ciasto i znów pozostawić w cieple na pół godziny.

Po wyrośnięciu posmarować wierzch białkiem i piec w gorącym piekarniku około 1 godziny.

Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *