Babka serowa

Składniki

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 20 dag sera typu ementaler
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag maślanki
  • 3 łyżki grubo posiekanych migdałów
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do I80°C. Miękkie masło utrzeć na kremową masę. Dodać do niej sól, paprykę i jajka.

Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy razem z maślanką i migdałami, wymieszać, tak by powstało jednolite ciasto.

Formę z kominkiem (średnica 22 cm) starannie natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec 50 minut, aż babka ładnie się zezłoci.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *