Składniki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 20 dag sera typu ementaler
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 20 dag maślanki
- 3 łyżki grubo posiekanych migdałów
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do I80°C. Miękkie masło utrzeć na kremową masę. Dodać do niej sól, paprykę i jajka.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy razem z maślanką i migdałami, wymieszać, tak by powstało jednolite ciasto.
Formę z kominkiem (średnica 22 cm) starannie natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, wyrównać. Piec 50 minut, aż babka ładnie się zezłoci.