Babka rumowo-wiśniowa

Składniki

  • 3-4 łyżki rumu
  • 1 szklanka soku ze świeżych wiśni
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie

3 całe jajka wymieszać z cukrem i ubijać sprężyną lub w mikserze na jednolitą pianę.

Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać.

Przelać do grubo wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do gorącego piekarnika.

Po 5-10 minut zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 20 minut, aż powierzchnia nabierze ciemnozłotego koloru.

Babkę przestudzić, wyjąć z formy i natychmiast wstawić do płaskiego naczynia z sokiem wiśniowym, przyprawionym dwiema łyżkami rumu.

Zaczekać, aż babka wchłonie sok.

Na parze ubić śmietankę z żółtkami oraz z cukrem pudrem i dodać pozostały rum.

Przed podaniem na stół polać babkę sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *