Składniki
- 3-4 łyżki rumu
- 1 szklanka soku ze świeżych wiśni
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotowanie
3 całe jajka wymieszać z cukrem i ubijać sprężyną lub w mikserze na jednolitą pianę.
Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać.
Przelać do grubo wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do gorącego piekarnika.
Po 5-10 minut zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 20 minut, aż powierzchnia nabierze ciemnozłotego koloru.
Babkę przestudzić, wyjąć z formy i natychmiast wstawić do płaskiego naczynia z sokiem wiśniowym, przyprawionym dwiema łyżkami rumu.
Zaczekać, aż babka wchłonie sok.
Na parze ubić śmietankę z żółtkami oraz z cukrem pudrem i dodać pozostały rum.
Przed podaniem na stół polać babkę sosem.