Babka rumowo-migdałowa

Składniki

Na ciasto ucierane:

  • 280 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 3?4 łyżki rumu
  • trochę mleka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • margaryna do wysmarowania formy

Przygotowanie

Wybić jajka, białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Miękkie masło utrzeć na krem, potem, ucierając, dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukru, cukier waniliowy i na koniec, po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W zależności od potrzeby domieszać trochę mleka, aby ciasto było lśniące.

Ciasto przyprawić rumem, a na końcu dodać delikatnie pianę z białek.

Foremkę na babkę o średnicy 16 cm dobrze wysmarować margaryną i posypać płatkami migdałowymi. Napełnić ją ostrożnie ciastem (kłaść po łyżce ciasta) i piec babkę w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku 50-60 minut.

Wypieczone ciasto przestudzić trochę w foremce, potem wyłożyć do góry dnem i studzić na siatce kuchennej. Do ciasta można podać bitą śmietanę.

Babę można też przyrządzić z ciasta drożdżowego. Wtedy do wyrośniętego ciasta dodać jeszcze 50 g namoczonych w rumie rodzynek i piec, jak opisano wyżej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *