Składniki
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- aromat pomarańczowy lub skórka i sok z 1 cytryny
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy
- cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem, następnie po łyżce dodawać mąkę z dodatkami, stopioną margarynę i na koniec aromat. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (najlepiej z kominkiem) lub dwóch podłużnych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).