Babka rembertowska

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • aromat pomarańczowy lub skórka i sok z 1 cytryny
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania formy
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

Przygotowanie

Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem, następnie po łyżce dodawać mąkę z dodatkami, stopioną margarynę i na koniec aromat. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (najlepiej z kominkiem) lub dwóch podłużnych foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *