Babka podlaska z migdałami

Składniki

  • 2 dag gorzkich migdałów
  • 1 kg mąki
  • 30 dag cukru
  • 30 dag masła
  • 30 żółtek
  • 5 białek
  • 0,75 l mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag rodzynków
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • sól

Przygotowanie

Połowę mąki zaparzyć połową wrzącego mleka.

Dodać trzecią część mleka (schłodzonego), wyrobić i zostawić do ostygnięcia.

Drożdże rozpuścić w reszcie mleka i wlać do zaparzonego ciasta.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.

Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.

Ciasto wyrabiać około 1 godziny.

Pod koniec wsypać posiekane migdały, utłuczoną wanilię, rodzynki, wlać kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran, i wmieszać pianę z 5 białek.

Ciasto wkładać do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec 1 godzinę w gorącym piekarniku.

Wyjmować po ostygnięciu i lukrować białą polewą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *