Babka piwna

Składniki

  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki

Przygotowanie

Jaja ubić z cukrem na puch.

Wciąż ucierając dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i wlewać olej.

Na koniec dodać piwo, wymieszać, wsypać garść rodzynek wymieszać, wlać do natłuszczonej formy, najlepiej z kominkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 4o minut. Nie wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Można polukrować .

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *