Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- budyń cytrynowy
- szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Polewa:
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki wody
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu
Przygotowanie
Do utartego (robotem) masła z cukrem pudrem dodajemy, cały czas ucierając, żółtka (po jednym), sok z cytryny i cytrynową skórkę. Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając, przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, a gdy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości formy babowej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180°C przez 45-50 min lub nieco dłużej. Babka powinna być ładnie zrumieniona, z odstającymi od formy bokami. Wyjętą z piekarnika chłodzimy w formie przez 10 min, a następne wykładamy na deskę.
Przygotowujemy polewę: do rondelka wkładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wodę. Stawiamy na niewielkim ogniu i, od momentu, gdy składniki się zagotują, trzymamy, cały czas mieszając, przez 7 min. Polewę zdejmujemy z ognia, przez minutę ucieramy, dodajemy rum, dokładnie mieszamy i gorącą oblewamy przechłodzoną babkę.
Owinięta w folię, trzymana w chłodnym miejscu (nie w lodówce!) znakomicie się przechowa przez kilka dni – zachowa świeżość i aromat.