Składniki
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 250 g margaryny
- 175 g cukru
- 200 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 6 kropli aromatu rumowego
- woda
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
Orzechy laskowe uprażyć na patelni.
Przygotować ciasto z margaryny, cukru, cukru waniliowego, jajek, mąki i proszku do pieczenia.
Dodać aromat rumowy, czekoladę i orzechy laskowe.
Cisto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z ?kominkiem? o średnicy 22 cm.
Piec w temp. ok. 170°C przez około 60 minut.
Po upieczeniu cisto pozostawić w formie przez około 10 minut.
Po wyjęciu z formy babkę pozakłuwać patyczkiem nasączyć schłodzona kawą (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z 4 łyżkami wody).
Lekko wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.