Babka orzechowa

Składniki

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g margaryny
  • 175 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 6 kropli aromatu rumowego
  • woda
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Orzechy laskowe uprażyć na patelni.

Przygotować ciasto z margaryny, cukru, cukru waniliowego, jajek, mąki i proszku do pieczenia.

Dodać aromat rumowy, czekoladę i orzechy laskowe.

Cisto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z ?kominkiem? o średnicy 22 cm.

Piec w temp. ok. 170°C przez około 60 minut.

Po upieczeniu cisto pozostawić w formie przez około 10 minut.

Po wyjęciu z formy babkę pozakłuwać patyczkiem nasączyć schłodzona kawą (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z 4 łyżkami wody).

Lekko wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *