Składniki
- 200 g obranych zmielonych migdałów
- 4 duże jajka
- 230 g mąki
- 230 g margaryny
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
- 2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- kilka kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
- 2 połówki brzoskwiń lub 3 krążki ananasa z puszki
Przygotowanie
Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Rozbić jajka i zważyć.
Pozostałe składniki (margaryna, cukier, mąka, migdały) powinny odpowiadać wadze jajek.
Margarynę utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat.
Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą.
Na koniec dodać zmielone migdały.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu po bokach ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie lub ananasy.
Piec około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce przez 10 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 170-180?C (nie powinien być podgrzany); Piekarnik elektryczny: temperatura 170-180? C (powinien być podgrzany).