Babka migdałowa

Składniki

  • 200 g obranych zmielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • 230 g mąki
  • 230 g margaryny
  • 230 g cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • kilka kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 2 połówki brzoskwiń lub 3 krążki ananasa z puszki

Przygotowanie

Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Rozbić jajka i zważyć.

Pozostałe składniki (margaryna, cukier, mąka, migdały) powinny odpowiadać wadze jajek.

Margarynę utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat.

Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą.

Na koniec dodać zmielone migdały.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu po bokach ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie lub ananasy.

Piec około 50 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce przez 10 minut.

Piekarnik gazowy: temperatura 170-180?C (nie powinien być podgrzany); Piekarnik elektryczny: temperatura 170-180? C (powinien być podgrzany).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *