Składniki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka lub śmietany
- 4 jaja
- 1 łyżka kakao
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodać żółtka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiane z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy.
Masę połączyć z mlekiem, ubić sztywna pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta.
Piec około 45 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.