Babka marmurkowa

Składniki

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mleka lub śmietany
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem.

Dodać żółtka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiane z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy.

Masę połączyć z mlekiem, ubić sztywna pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta.

Piec około 45 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.

Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *