Babka makowo-kokosowa

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • gotowa biała polewa czekoladowa

Przygotowanie

Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać.

Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Wylać do dobrze wsmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160-170°C.

Ostudzić i polać białą polewą czekoladową.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *