Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 12,5 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- gotowa biała polewa czekoladowa
Przygotowanie
Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać.
Do ubitej piany dodać mak, wiórki kokosowe, roztopioną i ostudzoną margarynę, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Wylać do dobrze wsmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 160-170°C.
Ostudzić i polać białą polewą czekoladową.