Babka grecka

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 10 dag czekolady
  • aromat waniliowy
  • migdały

Przygotowanie

Masło utrzeć na pianę.

W osobnym naczyniu ubić z żółtek i 1 szklanką cukru kogel-mogel.

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru.

Masło połączyć z koglem-moglem i dobrze utrzeć.

Następnie na przemian dodawać partiami białka i mąkę, wlać aromat.

Wyłożyć do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.

Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki czekolady i posypać rozdrobnionymi migdałami.

Piec około godzinę w temp. 180°C.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *