Składniki
- 1 kg mąki
- 30 dag cukru
- 15 żółtek
- 0,5 l mleka
- 8 dag drożdży
- 1/2 kieliszka rumu
- 1/2 stopionego masła
- 5 dag migdałów
- 15 dag rodzynków
- 1/2 laski wanilii (lub paczka cukru waniliowego)
- skórka pomarańczy
- sól
Przygotowanie
3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka.
Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Wymieszać z rozczynem.
Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko.
Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Gdy wyrośnie ? piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.