Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 30 dag cukru
  • 15 żółtek
  • 0,5 l mleka
  • 8 dag drożdży
  • 1/2 kieliszka rumu
  • 1/2 stopionego masła
  • 5 dag migdałów
  • 15 dag rodzynków
  • 1/2 laski wanilii (lub paczka cukru waniliowego)
  • skórka pomarańczy
  • sól

Przygotowanie

3/4 szklanki mąki zaparzyć 1/2 szklanki wrzącego mleka.

Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki.

Pozostawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

Wymieszać z rozczynem.

Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko.

Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy.

Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Gdy wyrośnie ? piec ok. 1 godziny w gorącym piekarniku.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *