Składniki
- 500 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki rumu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 5 jajek
- 100 g rodzynek
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie
Świeże drożdże rozprowadzić mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do rozczynu drożdżowego dodać część mąki i wymieszać.
Masło, cukier i jaja utrzeć.
Dodać śmietanę i utrzeć na puszystą masę.
Do przygotowanego rozczynu dodać masę jajeczną, resztę mąki, oproszone mąką rodzynki, rum, zmielone migdały i dokładnie wyrobić ciasto rękoma lub robotem.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 45 minut.
Posypać grubo cukrem pudrem lub polukrować.