Babka drożdżowa wiedeńska

Składniki

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mielonych migdałów

Przygotowanie

Świeże drożdże rozprowadzić mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do rozczynu drożdżowego dodać część mąki i wymieszać.

Masło, cukier i jaja utrzeć.

Dodać śmietanę i utrzeć na puszystą masę.

Do przygotowanego rozczynu dodać masę jajeczną, resztę mąki, oproszone mąką rodzynki, rum, zmielone migdały i dokładnie wyrobić ciasto rękoma lub robotem.

Odstawić ponownie do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Przełożyć do formy, piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 45 minut.

Posypać grubo cukrem pudrem lub polukrować.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *