Babka czekoladowa

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat rumowy

Na polewę:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 niepełna szklanka wody

Przygotowanie

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na pianę( nadal ubijać) i dodawać wymieszane z proszkiem i kakao obydwie mąki.

Na koniec wlać powoli gorącą margarynę.

Jeszcze chwilę razem ubijać, po czym wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.

Piec 1 godzinę w 180°C ( zależy od piekarnika).

Wyjąć z formy po przestudzeniu i polać polewą.

Wykonanie polewy:

Rozpuścić masło, dodac cukier i zagotować.

Wsypać kakao i wlać ciepłą wodę.

Gotować aż masa zacznie gęstnieć, wtedy polać ciasto.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *