Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 cukier waniliowy
- aromat rumowy
Na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 3 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka wody
Przygotowanie
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na pianę( nadal ubijać) i dodawać wymieszane z proszkiem i kakao obydwie mąki.
Na koniec wlać powoli gorącą margarynę.
Jeszcze chwilę razem ubijać, po czym wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piec 1 godzinę w 180°C ( zależy od piekarnika).
Wyjąć z formy po przestudzeniu i polać polewą.
Wykonanie polewy:
Rozpuścić masło, dodac cukier i zagotować.
Wsypać kakao i wlać ciepłą wodę.
Gotować aż masa zacznie gęstnieć, wtedy polać ciasto.