Składniki
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag masła lub margaryny
- 30 dag cukru pudru
- 10 dag zmielonych orzechów
- 6 jajek
- sok z 3 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soku cytrynowego
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
Przygotowanie
Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec w średnio nagrzanym 180°C piekarniku przez 50-60 minut.
Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem.
Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.
Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę.
Oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości.