Babka cytrynowa

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 6 jajek
  • sok z 3 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny

Przygotowanie

Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.

Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

Piec w średnio nagrzanym 180°C piekarniku przez 50-60 minut.

Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem.

Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.

Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę.

Oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *