Chałwa

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 szklanki wody
  • cynamon
  • posiekane migdały lub włoskie orzechy
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie

Cukier z wodą gotować przez 20 minut, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.

Kaszę manna smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru.

Wleć syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem.

Przetopić masę do żaroodpornego naczynie i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120°C) na 15 minut, w tym czasie kasza wchłonie syrop.

Napełnić miskę lub kilka miseczek, ugnieść w nich masę i po wyjęciu przybrać orzechami i cynamonem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *