Bułeczki z marmoladą

Składniki

(12 sztuk)

  • 1/2 szklanki marmolady
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1  łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 180°C.

Marmoladę, sok z cytryny, mleko i cukier waniliowy razem wymieszać.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem.

Dodać jajka.

W drugiej misce przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Mieszając, dodawać do masy suche składniki na zmianę z marmoladą – po 1/3 ilości.

Wysmarować tłuszczem 12 małych foremek.

Wlać ciasto do 2/3 wysokości foremek.

Piec w piekarniku przez 30-35 minut.

Sprawdzić, czy ciasto dobrze się upiekło.

Przed wyjęciem z foremek studzić przez 5 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *