Bułeczki jabłkowo-korzenne

Składniki

(12 sztuk)

  • 1 szklanka jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 2 szklanki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • mielone goździki
  • mielone ziele angielskie
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka musli owocowych
  • 2  jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do 180°C.

Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

Dodać cukier i musli owocowe.

Rozmącić jajka z mlekiem i olejem.

Połączyć z suchymi składnikami.

Wyrabiać przez 2 minuty.

Dodać jabłka.

Lekko posmarować tłuszczem 12 małych foremek.

Wlać ciasto do 3/4 wysokości.

Piec w piekarniku przez 15-20 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *