Składniki
(12 sztuk)
- 1 szklanka jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 2 szklanki mąki
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- mielone ziele angielskie
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka musli owocowych
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do 180°C.
Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dodać cukier i musli owocowe.
Rozmącić jajka z mlekiem i olejem.
Połączyć z suchymi składnikami.
Wyrabiać przez 2 minuty.
Dodać jabłka.
Lekko posmarować tłuszczem 12 małych foremek.
Wlać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku przez 15-20 minut.