Budyń z sera

Składniki

  • 35 dkg odciśniętego niekwaśnego sera
  • 10 dkg ziemniaków ugotowanych
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg skórki pomarańczowej
  • 1/4 laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 5 białek (piana)
  • skórka cytrynowa
  • 1 dkg cukru z wanilią do posypania
  • 4 dkg masła

Przygotowanie

Ser niekwaśny, pełny zemleć.

Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę.

Utrzeć żółtka z cukrem, rozetrzeć z serem i przetartymi ziemniakami na pulchną masę, wymieszać ze skórką cytrynową, pomarańczową i sproszkowaną wanilią.

Ubić pianę, wymieszać lekko z masą serową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut.

Formę wyjąć, sprawdzić czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i zaraz podawać.

Budyń z sera może być wydany na gorąco lub po ostygnięciu.

Podawać posypany cukrem z wanilią lub z sosem waniliowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *