Budyń truskawkowy

Składniki

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki syropu truskawkowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 rozmącone jajko
  • 125 ml śmietany do ubicia
  • szczypta soli
  • truskawki do dekoracji

Przygotowanie

Zagotować połowę mleka.

Wmieszać syrop.

Do reszty mleka dodać sól, cukier i mąkę kukurydzianą.

Wlać do gorącego mleka, mieszając aż powstanie gęsta, gładka masa.

Odstawić z palnika.

Dodać jajko.

Wystudzić.

Ubić śmietankę.

Połowę wymieszać z masą, przelać do salaterek.

Schłodzić.

Udekorować śmietaną i truskawkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *