Budyń ptysiowy

Składniki

  • 1/4 litra mleka
  • 7 dkg masła
  • 6 białek (piana)
  • 6 żółtek
  • 10 dkg mąki
  • 1 dkg masła i mąka do formy
  • 1/4 laski wanilii
  • 12 dkg cukru

Przygotowanie

Przygotować formę i nastawić wodę do gotowania.

Zagotować mleko z masłem, wsypać mąkę i silnie ucierać drewnianą łyżką; tak żeby utworzyło się jednolite ciasto.

Ciasto przez cały ten czas podgrzewać miernie, aby równocześnie z roztarciem grud mąka uległa rozklejeniu przez wchłonięcie całej ilości mleka.

Gdy ciasto jest już elastyczne, przepojone tłuszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, należy je zdjąć, przełożyć do miski i ucierać, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru.

Na końcu dodać cukier waniliowy.

Ubić pianę i wymieszać ją jak najdelikatniej z ciastem.

Ciasto zaraz wyłożyć do formy, zamknąć ją, wstawić do garnka z wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 45 minut.

Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroić dookoła ścian, budyń jak najszybciej wyłożyć na okrągły półmisek i pokroić na porcje.

Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *