Składniki
- 1/4 litra mleka
- 7 dkg masła
- 6 białek (piana)
- 6 żółtek
- 10 dkg mąki
- 1 dkg masła i mąka do formy
- 1/4 laski wanilii
- 12 dkg cukru
Przygotowanie
Przygotować formę i nastawić wodę do gotowania.
Zagotować mleko z masłem, wsypać mąkę i silnie ucierać drewnianą łyżką; tak żeby utworzyło się jednolite ciasto.
Ciasto przez cały ten czas podgrzewać miernie, aby równocześnie z roztarciem grud mąka uległa rozklejeniu przez wchłonięcie całej ilości mleka.
Gdy ciasto jest już elastyczne, przepojone tłuszczem i odstaje od dna naczynia w czasie ucierania, należy je zdjąć, przełożyć do miski i ucierać, dodając po jednym żółtku i po trochu cukru.
Na końcu dodać cukier waniliowy.
Ubić pianę i wymieszać ją jak najdelikatniej z ciastem.
Ciasto zaraz wyłożyć do formy, zamknąć ją, wstawić do garnka z wrzącą wodą, przykryć i gotować na małym ogniu 45 minut.
Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane i czy patyczek wychodzi suchy, okroić dookoła ścian, budyń jak najszybciej wyłożyć na okrągły półmisek i pokroić na porcje.
Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.