Budyń migdałowy

Składniki

  • 10 dkg słodkich i 10 ziaren gorzkich migdałów
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 duże bułki
  • mleko
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie

Migdały sparzyć i utrzeć na miazgę.

Otrzeć na tarce z wierzchniej skórki bułki i namoczyć w mleku, potem wycisnąć mocno i utrzeć w donicy razem z migdałami, wbijając po jednym z 6 żółtek, dodając 2 łyżki cukru i szklankę śmietany.

Domieszać pianę z białek i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy.

Gotować na parze.

Na wydaniu oblać sokiem i ubrać konfiturami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *