Budyń makowy

Składniki

  • 14 dkg maku
  • 12 dkg cukru
  • 4 dkg skórki pomarańczowej
  • 4 żółtka
  • 4 białka (piana)
  • skórka cytrynowa
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 1 dkg masła i mąka do formy

Przygotowanie

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić.

Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osączyć, zemleć kilka razy przez gęste sito.

Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę.

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową.

Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut.

Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia.

Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje.

Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu.

Podawać z sosem z wina lub waniliowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *