Składniki
- 14 dkg maku
- 12 dkg cukru
- 4 dkg skórki pomarańczowej
- 4 żółtka
- 4 białka (piana)
- skórka cytrynowa
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 1 dkg masła i mąka do formy
Przygotowanie
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić.
Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osączyć, zemleć kilka razy przez gęste sito.
Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową.
Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut.
Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia.
Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje.
Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu.
Podawać z sosem z wina lub waniliowym.