Składniki
- 2 dkg kakao
- 6 dkg tłuszczu
- 1/4 litra mleka
- 20 dkg mąki
- 1 jajko
- 16 dkg cukru
- 3/4 pojedynczego proszku spulchniającego
- sól
- 1 dkg masła i mąka do formy
Przygotowanie
Przygotować formę budyniową i nastawić wodę.
Utrzeć tłuszcz z jajem,dodając cukier, kakao i po trochu wlewając część mleka.
Dosypać mąkę,dodać resztę mleka, starannie rozetrzeć, dodać sól.
Na końcu wsypaćproszek, rozetrzeć go z ciastem.
Ciasto wylać do formy, zamknąć ją,wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45 minut.
Formę wyjąć iotworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić je od ścian formy iwyłożyć na okrągły półmisek.
Gdy ciasto trochę przestygnie, pokroić i podawać z sorbetem surówkowym, sokiem owocowym, lub słodkim sosem.