Budyń kakaowy

Składniki

  • 2 dkg kakao
  • 6 dkg tłuszczu
  • 1/4 litra mleka
  • 20 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 16 dkg cukru
  • 3/4 pojedynczego proszku spulchniającego
  • sól
  • 1 dkg masła i mąka do formy

Przygotowanie

Przygotować formę budyniową i nastawić wodę.

Utrzeć tłuszcz z jajem,dodając cukier, kakao i po trochu wlewając część mleka.

Dosypać mąkę,dodać resztę mleka, starannie rozetrzeć, dodać sól.

Na końcu wsypaćproszek, rozetrzeć go z ciastem.

Ciasto wylać do formy, zamknąć ją,wstawić do naczynia z wrzącą wodą i gotować 45 minut.

Formę wyjąć iotworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić je od ścian formy iwyłożyć na okrągły półmisek.

Gdy ciasto trochę przestygnie, pokroić i podawać z sorbetem surówkowym, sokiem owocowym, lub słodkim sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *