Brzoskwinie z budyniem

Składniki

  • opakowanie czekoladowego budyniu w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • 8 połówek brzoskwiń (z puszki)
  • 150 g śmietany 36%

Przygotowanie

Z budyniu w proszku, cukru i mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z podanej tu ilości mleka) ugotować budyń. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu, albo przykryć powierzchnię przezroczystą folią spożywczą, żeby nie powstał na budyniu kożuch.

0sączyć na sicie połówki brzoskwiń i ułożyć je na dużym talerzu lub półmisku zagłębieniem po pestce do góry.

Zostawić do przybrania 8 łyżeczek śmietany, resztę utrzeć z budyniem i napełnić kremem budyniowym połówki brzoskwiń.

Na wierzchu każdej porcji budyniu w brzoskwiniach ułożyć łyżeczkę pozostawionej śmietany i rozprowadzić ją dookoła drewnianą wykałaczką, tak aby tworzyła na budyniu biały wzór.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *