Składniki
- opakowanie czekoladowego budyniu w proszku
- 2 łyżki cukru
- 400 ml mleka
- 8 połówek brzoskwiń (z puszki)
- 150 g śmietany 36%
Przygotowanie
Z budyniu w proszku, cukru i mleka (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z podanej tu ilości mleka) ugotować budyń. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu, albo przykryć powierzchnię przezroczystą folią spożywczą, żeby nie powstał na budyniu kożuch.
0sączyć na sicie połówki brzoskwiń i ułożyć je na dużym talerzu lub półmisku zagłębieniem po pestce do góry.
Zostawić do przybrania 8 łyżeczek śmietany, resztę utrzeć z budyniem i napełnić kremem budyniowym połówki brzoskwiń.
Na wierzchu każdej porcji budyniu w brzoskwiniach ułożyć łyżeczkę pozostawionej śmietany i rozprowadzić ją dookoła drewnianą wykałaczką, tak aby tworzyła na budyniu biały wzór.