Brzoskwinie w syropie waniliowym

Składniki

  • 8 brzoskwiń
  • 3 i 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 15-20 dag czereśni

Przygotowanie

Wanilię przekroić wzdłuż na pół, nożem wyjąć nasionka. Do garnka wlać 3 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować, aż cukier się rozpuści. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 min, zmniejszyć ogień.

Czereśnie umyć. Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Włożyć do syropu, gotować ok. 10 min z każdej strony, aż będą miękkie. Wyjąć, zdjąć skórkę, ostudzić.

Brzoskwinie umieścić na półmisku, do każdego otworu po pestce włożyć po czereśni. Schłodzić w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *