Składniki
- 4 duże brzoskwinie lub nektarynki albo 8 połówek dokładnie odsączonych brzoskwiń z puszki
- 1 torebka budyniu z cukrem (waniliowy, śmietankowy, migdałowy, bananowy)
- 2-3 łyżki rumu, brandy lub kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła lub margaryny
- kawałek czekolady lub wiórki kokosowe
Przygotowanie
Budyń przygotować według przepisu.
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Wiórki zalać alkoholem, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem.
Obrać je ze skórki i przekroić na połówki.
Usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć łyżeczkę wiórków.
W małych salaterkach układać po dwie połówki brzoskwini i zalać budyniem.
Ostudzić.