Brzoskwinie pałacowe

Składniki

  • 4 duże brzoskwinie lub nektarynki albo 8 połówek dokładnie odsączonych brzoskwiń z puszki
  • 1 torebka budyniu z cukrem (waniliowy, śmietankowy, migdałowy, bananowy)
  • 2-3 łyżki rumu, brandy lub kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • kawałek czekolady lub wiórki kokosowe

Przygotowanie

Budyń przygotować według przepisu.

Ostudzić do temperatury pokojowej.

Wiórki zalać alkoholem, wymieszać i od­stawić na 10-15 minut.

Brzoskwinie spa­rzyć wrzątkiem.

Obrać je ze skórki i przekroić na połówki.

Usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć łyżeczkę wiórków.

W małych sala­terkach układać po dwie połówki brzosk­wini i zalać budyniem.

Ostudzić.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *