Banany po karaibsku

Składniki

  • 5 bananów
  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • jajko
  • mieszanka przypraw
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Banany myjemy, odcinamy końcówki. Skórkę nacinamy wzdłuż, banany gotujemy około 30 minut.

Masło roztapiamy. Dodajemy 2 szklanki mąki i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż powstanie bardzo gęsty sos.

Miąższ bananów rozgniatamy. Dodajemy sos, mieszamy i doprawiamy. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy w głębokim oleju, osączamy z tłuszczu.

Podajemy z sosem meksykańskim lub pomidorowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *