Składniki
Babeczki:
- 60 dag mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 dag smalcu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 żółtka
- jajko
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oleju
Masa makowa:
- 1/2 kg maku
- 1/2 margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- olejek migdałowy
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 słoiczka powideł
- 3-4 łyżki miodu
- 3-4 białka
Przygotowanie
Ze składników na babeczki wyrabiamy ciasto (jeśli trzeba, dosypujemy mąki). Wyklejamy nim natłuszczone foremki do babeczek. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180° C. Wyjmujemy z foremek.
Mak moczymy przez noc. Parzymy godzinę na małym ogniu, studzimy i odcedzamy. Dwa razy mielimy. Margarynę roztapiamy z cukrem. Dodajemy mak, olejek, bakalie, bułkę tartą, powidła i miód. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z makiem. Mieszając, zagotowujemy.
Gorącą masą napełniamy babeczki. Dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczy.
Możemy użyć masy makowej z puszki. Warto do niej dodać 2 łyżki bułki tartej, pół olejku migdałowego oraz słoiczek powideł i zagotować. Gorącą masą napełniamy babeczki.