Babeczki z makiem

Składniki

Babeczki:

  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag smalcu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju

Masa makowa:

  • 1/2 kg maku
  • 1/2 margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • olejek migdałowy
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 słoiczka powideł
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3-4 białka

Przygotowanie

Ze składników na babeczki wyrabiamy ciasto (jeśli trzeba, dosypujemy mąki). Wyklejamy nim natłuszczone foremki do babeczek. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180° C. Wyjmujemy z foremek.

Mak moczymy przez noc. Parzymy godzinę na małym ogniu, studzimy i odcedzamy. Dwa razy mielimy. Margarynę roztapiamy z cukrem. Dodajemy mak, olejek, bakalie, bułkę tartą, powidła i miód. Z białek ubijamy pianę i łączymy ją z makiem. Mieszając, zagotowujemy.

Gorącą masą napełniamy babeczki. Dekorujemy np. kandyzowaną skórką pomarańczy.

Możemy użyć masy makowej z puszki. Warto do niej dodać 2 łyżki bułki tartej, pół olejku migdałowego oraz słoiczek powideł i zagotować. Gorącą masą napełniamy babeczki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *