Babeczki truskawkowe

Składniki

Nadzienie:

  • 1 kg truskawek
  • mały jogurt naturalny
  • 150 g gęstej śmietany
  • cukier
  • bita śmietana

Babeczki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Odkładamy kilkanaście małych truskawek do dekoracji, a pozostałe miksujemy ze śmietaną i jogurtem, aby powstał dość gęsty koktajl. Dodajemy kilka łyżeczek cukru do smaku.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i razem siekamy nożem. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką. Natłuszczone foremki wyklejamy porcjami ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 °C na złoty kolor.

Gotowe babeczki wypełniamy koktajlem truskawkowym, truskawkami i bitą śmietaną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *