Babeczki bakaliowe

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

Masa orzechowa:

  • 25 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 żółtka o kieliszek rumu
  • płatki migdałów

Przygotowanie

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i wyrabiamy. Na pół godziny wkładamy ciasto do lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremki. Układamy na blasze i pieczemy w 180 °C na złoto. Gorące wyjmujemy.

Orzechy rumienimy na patelni, studzimy i mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy orzechy i rum. Masą napełniamy babeczki, dekorujemy płatkami migdałów.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *