Ananaski

Składniki

  • 2 kubeczki jogurtu ananasowego
  • 1 puszka ananasa w zalewie
  • 8 łyżek cukru
  • tłuszcz do nasmarowania foremek

Przygotowanie

Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę (zalewę warto przelać do woreczków do lodu i zamrozić – na let­nie upały kostka mrożonego soku popra­wi smak herbaty, mleka lub zwykłej wo­dy).

Cztery żaroodporne miseczki lub kokilki nasmarować tłuszczem, ułożyć w nich kostki ananasa i zalać jogurtem.

Każdą porcje posypać dwiema łyżkami cukru.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) i zapiekać do chwili, gdy cukier się skarmelizuje – na każdej porcji po­winna powstać apetyczna złocista skorup­ka.

Podawać 10 minut po wyjęciu z pie­karnika.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *