Amerykańska tarta z dynią

Składniki

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 fiolki aromatu waniliowego
  • 1 jajko

Masa

  • 1 kg dyni
  • 1 cytryna
  • 1 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu i przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki gęstego musu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 10 dag śmietanki kremówki

Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, cukier, skórkę z pomarańczy, jajko i aromat waniliowy. Zagnieść.

Natłuszczoną tortownicę wyłożyć przygotowanym ciastem i uformować wysoki brzeg (ok. 3 cm). Tartę nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach
i odstawić na godzinę do lodówki.

Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Cytrynę wyszorować szczoteczką, skórkę otrzeć, sok wycisnąć.

Dynię wymieszać z sokiem z cytryny, szklanką soku jabłkowego i przyprawami. Masę doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut, energicznie mieszając od czasu do czasu.

Proszek budyniowy wymieszać z pozostałym sokiem jabłkowym na gładką masę, dodać cukier i mus jabłkowy. Masę przelać do dyni. Zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Tartę wyjąć z lodówki, piec 20 minut w temp. 200°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do I80°C.

Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z musem z dyni. Gotową masę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze ok. 50-60 minut.

Gotową tartę wyjąć z piecyka, odstawić na ok. 30 minut, wyjąć z formy. Podawać zupełnie zimną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *