Składniki
Ciasto
- 20 dag mąki
- 10 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1/2 fiolki aromatu waniliowego
- 1 jajko
Masa
- 1 kg dyni
- 1 cytryna
- 1 1/2 szklanki soku jabłkowego
- po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu i przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżki gęstego musu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 10 dag śmietanki kremówki
Przygotowanie
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, cukier, skórkę z pomarańczy, jajko i aromat waniliowy. Zagnieść.
Natłuszczoną tortownicę wyłożyć przygotowanym ciastem i uformować wysoki brzeg (ok. 3 cm). Tartę nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach
i odstawić na godzinę do lodówki.
Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Cytrynę wyszorować szczoteczką, skórkę otrzeć, sok wycisnąć.
Dynię wymieszać z sokiem z cytryny, szklanką soku jabłkowego i przyprawami. Masę doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok. 25 minut, energicznie mieszając od czasu do czasu.
Proszek budyniowy wymieszać z pozostałym sokiem jabłkowym na gładką masę, dodać cukier i mus jabłkowy. Masę przelać do dyni. Zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Tartę wyjąć z lodówki, piec 20 minut w temp. 200°C. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do I80°C.
Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z musem z dyni. Gotową masę rozsmarować na cieście. Piec jeszcze ok. 50-60 minut.
Gotową tartę wyjąć z piecyka, odstawić na ok. 30 minut, wyjąć z formy. Podawać zupełnie zimną.