Zapiekanka z kopru włoskiego

Składniki

  • 4 duże bulwy kopru włoskiego
  • 4 malinowe pomidory

Do zapiekania:

  • 200 g twarożku
  • 150 g gęstej śmietany
  • 100 g parmezanu
  • 1  ząbek czosnku
  • 1/4 l mleka
  • 1 jajko
  • 2  łyżeczki średnioostrej musztardy
  • po 1 łyżce natki pietruszki, koperku, szczypiorku (posiekanych)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oczyszczone i umyte bulwy kopru włoskiego przekroić wzdłuż, wykroić głąb i blanszować je około 10 minut w lekko posolonej wodzie.

W tym czasie przygotować sos serowy: utrzeć twarożek, gęstą śmietanę, świeżo utarty parmezan z mlekiem i jajkiem, dodać do niego zioła i wyciśnięty czosnek.

Sos doprawić pikantnie do smaku musztardą, solą i pieprzem.

Obgotowany koper włoski wyjąć z garnka i pokroić w cienkie plasterki.

Pomidory również pokroić w cienkie plastry.

Następnie na przemian z pomi­dorami układać w wysmarowanej tłusz­czem formie do zapiekanek plastry ko­pru włoskiego i połać sosem serowym.

Zapiekać 10 minut w temperaturze 225°C na piękny złotobrązowy kolor.

 


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *