Składniki
- 4 duże bulwy kopru włoskiego
- 4 malinowe pomidory
Do zapiekania:
- 200 g twarożku
- 150 g gęstej śmietany
- 100 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 l mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki średnioostrej musztardy
- po 1 łyżce natki pietruszki, koperku, szczypiorku (posiekanych)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Oczyszczone i umyte bulwy kopru włoskiego przekroić wzdłuż, wykroić głąb i blanszować je około 10 minut w lekko posolonej wodzie.
W tym czasie przygotować sos serowy: utrzeć twarożek, gęstą śmietanę, świeżo utarty parmezan z mlekiem i jajkiem, dodać do niego zioła i wyciśnięty czosnek.
Sos doprawić pikantnie do smaku musztardą, solą i pieprzem.
Obgotowany koper włoski wyjąć z garnka i pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory również pokroić w cienkie plastry.
Następnie na przemian z pomidorami układać w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek plastry kopru włoskiego i połać sosem serowym.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 225°C na piękny złotobrązowy kolor.