Zapiekanka z kalafiorów w cieście

Składniki

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 jajko
  • cukier

Nadzienie:

  • 50 dag kalafiora
  • 3 dag utartego żółtego sera
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki tłuszczu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • koper
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zagnieść półkruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim podłużną formę pozostawiając część ciasta na wierzch.

Ciasto zapiec lekko w piekarniku.

Oczyszczone kalafiory ugotować, pokrajać i włożyć do sosu sporządzonego na zasmażce i mleku.

Gdy ostygnie ? dodać rozmieszane jajka, posiekany koper, utarty ser i tartą bułkę.

Masę włożyć do formy, nakryć rozwałkowanym ciastem i zapiec w piekarniku (można potrawę zapiekać w porcjach).

Podawać na gorąco.

2 Comments

  1. Nadia

    Ostatnio miałam ochotę na zapiekankę, znalazłam ten przepis i jestem bardzo zadowolona z efektu, pyszne:)

    Reply
  2. jurek

    Tak, zgadzam się, bardzo dobra zapiekanka, nie przepadam za kalafiorem ale w tym daniu akurat to warzywo bardzo mi smakowało.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *