Składniki
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki margaryny
- 1 jajko
- cukier
Nadzienie:
- 50 dag kalafiora
- 3 dag utartego żółtego sera
- 2 łyżki tartej bułki
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki tłuszczu
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- koper
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zagnieść półkruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim podłużną formę pozostawiając część ciasta na wierzch.
Ciasto zapiec lekko w piekarniku.
Oczyszczone kalafiory ugotować, pokrajać i włożyć do sosu sporządzonego na zasmażce i mleku.
Gdy ostygnie ? dodać rozmieszane jajka, posiekany koper, utarty ser i tartą bułkę.
Masę włożyć do formy, nakryć rozwałkowanym ciastem i zapiec w piekarniku (można potrawę zapiekać w porcjach).
Podawać na gorąco.
Ostatnio miałam ochotę na zapiekankę, znalazłam ten przepis i jestem bardzo zadowolona z efektu, pyszne:)
Tak, zgadzam się, bardzo dobra zapiekanka, nie przepadam za kalafiorem ale w tym daniu akurat to warzywo bardzo mi smakowało.