Zapiekanka z grzybami

Składniki

  • 1 kg różnych grzybów leśnych
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek trybuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 30 g margaryny
  • sól
  • pieprz

Na omlet ziemniaczany:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 20 g margaryny
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Najpierw umyć zioła, otrząsnąć z wody i posiekać – z wyjątkiem gałązki rozmarynu.

Grzyby oczyścić i w zależności od wielkości pokroić je w cienkie plasterki, na połowy lub ćwiartki.

Na patelni stopić margarynę i udusić w niej cebulę.

Potem dodać grzyby, posolić, domieszać zioła i dodać pieprz oraz gałązkę rozma­rynu.

Potrawę dusić delikatnie 15 minut.

W tym czasie obrać ziemniaki i grubo postrugać.

Jajka roztrzepać i przyprawić solą i pieprzem.

Na drugiej patelni smażyć ziemniaki na margarynie.

Zalać roztrzepanymi jajkami i na małym ogniu smażyć do momentu ścięcia się jajek.

Grzyby podawać razem z omletem na dużej patelni.

Udekorować ziołami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *