Składniki
- 2 bulwy selera (600-800 g)
- 300-400 g filetów z piersi kurczaka
- łyżka oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta mielonego suszonego tymianku
- łyżka masła
- po 3 łyżki startego parmezanu i posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- po szklance bulionu i śmietany
- sól
- pieprz
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- łyżeczka sosu Worcester
- 2 surowe żółtka
- łyżka posiekanych drobno listków selera lub zielonej pietruszki
Przygotowanie
Umyte i osuszone piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, skrapiamy łyżką soku z cytryny, obsmażamy na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju. Dokładnie wyszorowane bulwy selera wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 20-25 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny. Mięso z kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, obsmażamy na maśle (łyżka).
W rondelku topimy masło (łyżka), dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem sokiem z cytryny, dodajemy sos Worcester i drobniutko posiekane listki selera. Wlewamy rozkłóconą z żółtkami śmietanę i mieszając, podgrzewamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, warstwami układamy pokrojone selery i paski kurczaka, każdą warstwę posypując pieprzem i solą. Zalewamy gęstym sosem, posypujemy serem wymieszanym z orzechami i grudkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.
Podajemy z bułką frytkami lub ryżem i surówkami.