Zapiekanka selerowa

Składniki

  • 2 bulwy selera (600-800 g)
  • 300-400 g filetów z piersi kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonego suszonego tymianku
  • łyżka masła
  • po 3 łyżki startego parmezanu i posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • po szklance bulionu i śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • łyżeczka sosu Worcester
  • 2 surowe żółtka
  • łyżka posiekanych drobno listków selera lub zielonej pietruszki

Przygotowanie

Umyte i osuszone piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, skrapiamy łyżką soku z cytryny, obsmażamy na złoty kolor na silnie rozgrzanym oleju. Dokładnie wyszorowane bulwy selera wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 20-25 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny. Mięso z kurczaka kroimy w paski, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, obsmażamy na maśle (łyżka).

W rondelku topimy masło (łyżka), dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem sokiem z cytryny, dodajemy sos Worcester i drobniutko posiekane listki selera. Wlewamy rozkłóconą z żółtkami śmietanę i mieszając, podgrzewamy.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, warstwami układamy pokrojone selery i paski kurczaka, każdą warstwę posypując pieprzem i solą. Zalewamy gęstym sosem, posypujemy serem wymieszanym z orzechami i grudkami masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.

Podajemy z bułką frytkami lub ryżem i surówkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *