Zapiekanka jarzynowa

Składniki

  • szklanka gotowanego ryżu
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • 20 dag pieczarek
  • szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
  • 20 dag brukselki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • łyżka oliwy lub oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kalafior, brokuł, fasolkę i brukselkę (ko­lejno, jedno warzywo po drugim) obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

Usma­żyć na oliwie (oleju) pokrojone w plasterki pieczarki, posypać je solą i pieprzem.

Do wy­smarowanego masłem (margaryną) naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu, potem – w dowolnym porządku – przygotowane dodatki, a na końcu resztę ryżu.

Przygotować beszamel: rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę, powoli, mieszając, wlać mleko.

Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszka­tołową lekko zgęstniałym beszamelem zalać zapiekankę, posypać ją startym serem.

Zapie­kać w piekarniku w temperaturze 180°C, aż ser zacznie się rumienić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *