Składniki
- 1 puszka zielonej fasolki szparagowej w zalewie
- 2 czerwone cebule
- 20 suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) lub kopiasta łyżka powideł śliwkowych (bez cukru)
- liście sałaty
- zielenina
- sok z cytryny
- marynowane śliwki
- cukier
- sól
- biały pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Na lekko rozgrzany tłuszcz położyć pokrojoną w piórka cebulę i, często mieszając, delikatnie rumienić.
Dodać pokrojone w cienkie paski śliwki lub powidła, przykryć i trzymać na niewielkim ogniu przez 2 minuty.
Fasolkę odsączyć z zalewy, przełożyć do płaskiego rondla, dodać zasmażone śliwki z cebulą, przyprawić do smaku i przez 2 minuty trzymać na niewielkim ogniu, potrząsając naczyniem (nie mieszać).
Podawać gorącą, na wygrzanych talerzach wyłożonych liśćmi sałaty.
Przybrać zieleniną i marynowanymi śliwkami.