Zakąska z fasolki

Składniki

  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej w zalewie
  • 2 czerwone cebule
  • 20 suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) lub kopiasta łyżka powideł śliwkowych (bez cukru)
  • liście sałaty
  • zielenina
  • sok z cytryny
  • marynowane śliwki
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Na lekko rozgrzany tłuszcz położyć pokrojoną w piór­ka cebulę i, często mieszając, delikatnie rumienić.

Do­dać pokrojone w cienkie paski śliwki lub powidła, przy­kryć i trzymać na niewielkim ogniu przez 2 minuty.

Fasolkę odsączyć z zalewy, przełożyć do płaskie­go rondla, dodać zasmażone śliwki z cebulą, przy­prawić do smaku i przez 2 minuty trzymać na nie­wielkim ogniu, potrząsając naczyniem (nie mieszać).

Podawać gorącą, na wygrzanych talerzach wyłożonych liśćmi sałaty.

Przybrać zieleniną i marynowanymi śliwkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *