Składniki
- 2 strąki żółtej papryki
- 2 strąki czerwonej papryki
- 4 średnie cukinie
- 200 g sera mozzarella
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 50 g czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oliwy
Przygotowanie
Strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w grube paski. Cukinie oczyścić, odkroić końce, umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry.
Czosnek obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki z gałązek i pokroić w paseczki.
W lekko natłuszczonej formie sufletowej układać warstwami jak łuski ryby na przemian paski papryki, plasterki mozzarelli i cukinii oraz oliwki. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem.
Utrzeć oliwę z czosnkiem i bazylią, polać tym sosem ułożone w formie składniki. Włożyć formę na ruszt w piekarniku.
Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas pieczenia: 25-30 minut.