Włoski suflet warzywny

Składniki

  • 2 strąki żółtej papryki
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 4 średnie cukinie
  • 200 g sera mozzarella
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • 50 g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy

Przygotowanie

Strąki papryki oczyścić, umyć i pokroić w grube paski. Cukinie oczyścić, odkroić końce, umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w plastry.

Czosnek obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Bazylię opłukać, osuszyć, oberwać listki z gałązek i pokroić w paseczki.

W lekko natłuszczonej formie sufletowej układać warstwami jak łuski ryby na przemian paski papryki, plasterki mozzarelli i cukinii oraz oliwki. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem.

Utrzeć oliwę z czosnkiem i bazylią, polać tym sosem ułożone w formie składniki. Włożyć formę na ruszt w piekarniku.

Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas pieczenia: 25-30 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *