Składniki
- 250 g buraków
- 250 g marchewki
- 250 g kalarepki
- 3 duże jajka
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta kminu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Przygotowanie
Buraki umyć, gotować 20-30 minut. Następnie obrać, pokroić. Marchewki i kalarepkę umyć, obrać, pokroić. Ugotować osobno w osolonej wodzie. Odcedzić, zmiksować osobno i ponownie osączyć na sitku.
Formę keksową (o długości 30 cm) wyłożyć alufolią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (piekarnik z termoobiegiem do 140°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 1-2). Blachę wypełnić gorącą wodą, wstawić do piekarnika.
Do każdego rodzaju warzywnego puree wbić po 1 jajku i dodać po 1/3 gęstej kwaśnej śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do puree z buraków dodać ziele angielskie i sok z cytryny. Do marchewkowego kmin, a do kalarepkowego imbir.
Do formy wykładać warstwami najpierw puree z buraków, następnie z marchewki, na końcu z kalarepki. Wierzch wyrównać. Formą kilkakrotnie uderzyć o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić na blachę wypełnioną wodą. Piec około 2 godzin. Wyjąć z pieca, przestudzić, przełożyć na półmisek. Folię usunąć, zapiekankę pokroić w plasterki. Podawać na gorąco lub na zimno.