Składniki
- 2 dość duże cukinie
- 4 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 jaja
- po 3 łyżki śmietany i bułki tartej
- 6 dag słonych orzeszków
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Cukinie obrać, zetrzeć na tarce, osączyć.
Pomidory sparzyć i – po usunięciu skórki – pokroić w kostkę.
Posiekaną natkę wymieszać (zostawiając 2 łyżki) z pomidorami, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, oregano, bułkę tartą oraz jaja wymieszane ze śmietaną.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać do niego masę cukiniowo-pomidorową.
Zapiekać około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zapiekankę udekorować orzeszkami uprażonymi na suchej patelni i wymieszanymi z pozostałą natką.