Torcik z cukinii i pomidorów

Składniki

  • 2 dość duże cukinie
  • 4 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 jaja
  • po 3 łyżki śmietany i bułki tartej
  • 6 dag słonych orzeszków
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Cukinie obrać, zetrzeć na tarce, osączyć.

Pomidory sparzyć i – po usunięciu skórki – pokroić w kostkę.

Posiekaną natkę wymieszać (zostawiając 2 łyżki) z pomidorami, dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, oregano, bułkę tartą oraz jaja wymieszane ze śmietaną.

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Okrągłe naczynie do zapiekania wysma­rować oliwą, wlać do niego masę cukiniowo-pomidorową.

Zapiekać około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zapiekankę udekorować orzeszkami uprażonymi na suchej patelni i wymieszanymi z pozostałą natką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *