Tarta z rabarbarem

Składniki

  • 50 dag rabarbaru
  • 3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 opakowania czerwonej galaretki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

Rabarbar opłukać, oczyścić, pokroić ukośnie w 3-centymetrowe kawałki, wrzucić do wody zagotowanej z cukrem, gotować przez 3 minuty.

Osączyć i ostudzić.

Mąkę wymieszać z prosz­kiem do pieczenia, posiekać z masłem.

Kiedy powstaną grudki, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

Zimnym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć je kilkakrotnie widelcem.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor, ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem (kogel-mogel).

W garnku o grubym dnie zrobić z mąki i masła białą za­smażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, gotować na małym ogniu, energicznie miesza­jąc, aż powstanie jednolita masa, po czym zdjąć z ognia, dodać kogel-mogel, szybko wymieszać.

Krem odstawić do ostygnięcia, w tym czasie kilka razy zamieszać. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (niecałe 1/2 szklanki).

Na ciasto położyć krem, równomiernie rozsmarować.

Kawałki ra­barbaru układać dookoła zaczynając od brzegu ciasta, tak aby zachodziły na siebie, polać tężejącą galaretką, zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *