Składniki
- 50 dag rabarbaru
- 3 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 opakowania czerwonej galaretki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 10 dag masła
- 2 żółtka łyżka śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek masła
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
Rabarbar opłukać, oczyścić, pokroić ukośnie w 3-centymetrowe kawałki, wrzucić do wody zagotowanej z cukrem, gotować przez 3 minuty.
Osączyć i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem.
Kiedy powstaną grudki, dodać żółtka, cukier puder i śmietanę, zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Zimnym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć je kilkakrotnie widelcem.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C na złoty kolor, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem (kogel-mogel).
W garnku o grubym dnie zrobić z mąki i masła białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, gotować na małym ogniu, energicznie mieszając, aż powstanie jednolita masa, po czym zdjąć z ognia, dodać kogel-mogel, szybko wymieszać.
Krem odstawić do ostygnięcia, w tym czasie kilka razy zamieszać. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (niecałe 1/2 szklanki).
Na ciasto położyć krem, równomiernie rozsmarować.
Kawałki rabarbaru układać dookoła zaczynając od brzegu ciasta, tak aby zachodziły na siebie, polać tężejącą galaretką, zostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.