Szparagi w pomidorowym grzybku

Składniki

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • puszka szparagów w zalewie
  • 1 łyżeczka gęstego majonezu
  • liście sałaty
  • sól
  • zmielony pieprz

Sos:

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 małego kieliszka winiaku
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie

Z pomidorów należy ściąć wierzchy.

Łyżeczką usu­nąć miąższ i pestki.

Wnętrza oprószyć so­lą i pieprzem.

Odstawić w chłodne miejsce.

Przygotowanie sosu: składniki wymieszać w sa­laterce, dodać odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.

Nadziewać przygotowane pomidory.

Ułożyć na liściach sałaty, nałożyć ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu.

Podawać zaraz po przygotowaniu.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *