Składniki
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- puszka szparagów w zalewie
- 1 łyżeczka gęstego majonezu
- liście sałaty
- sól
- zmielony pieprz
Sos:
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 małego kieliszka winiaku
- 2 łyżki keczupu
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
Z pomidorów należy ściąć wierzchy.
Łyżeczką usunąć miąższ i pestki.
Wnętrza oprószyć solą i pieprzem.
Odstawić w chłodne miejsce.
Przygotowanie sosu: składniki wymieszać w salaterce, dodać odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.
Nadziewać przygotowane pomidory.
Ułożyć na liściach sałaty, nałożyć ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu.
Podawać zaraz po przygotowaniu.