Sznycle prezydenckie

Składniki

  • 10 dag kaszy manny
  • 50 dag mieszanych warzyw lub opakowanie mrożonej zupy jarzynowej
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • masło
  • majeranek lub gałka muszkatołowa
  • przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa
  • sól
  • tarta bułka

Przygotowanie

Warzywa oczyścić.

Pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub vegety – woda powin­na zaledwie przykrywać warzywa.

Odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy) i zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito.

Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle.

Czerstwe bułki namoczyć w mleku i odcisnąć.

Wymieszać z mielonymi jarzy­nami, cebulą, dodać 2 jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.

Doprawić do smaku i dobrze wyrobić na jednolitą masę.

Formować niewielkie owalne sznycelki.

Maczać w rozmąconym jajku i panierować w tartej bułce.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać z dodatkiem ziemniaków lub frytek i pikantnej surówki albo z sa­dzonym jajkiem i ziemniakami puree.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *