Składniki
- 10 dag kaszy manny
- 50 dag mieszanych warzyw lub opakowanie mrożonej zupy jarzynowej
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 3 jajka
- 2 cebule
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- masło
- majeranek lub gałka muszkatołowa
- przyprawa typu vegeta lub kostka rosołowa
- sól
- tarta bułka
Przygotowanie
Warzywa oczyścić.
Pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub vegety – woda powinna zaledwie przykrywać warzywa.
Odcedzić (wywar można wykorzystać do zupy) i zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito.
Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle.
Czerstwe bułki namoczyć w mleku i odcisnąć.
Wymieszać z mielonymi jarzynami, cebulą, dodać 2 jajka, przesianą mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę.
Doprawić do smaku i dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Formować niewielkie owalne sznycelki.
Maczać w rozmąconym jajku i panierować w tartej bułce.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dodatkiem ziemniaków lub frytek i pikantnej surówki albo z sadzonym jajkiem i ziemniakami puree.