Składniki
- 2 białe części pora
- 30 śliwek węgierek
- 1 szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu (pół na pół)
- 1 duże, kwaskowe jabłko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- zielenina
Przygotowanie
Dokładnie wymyte pory pokroić w bardzo cienkie półplasterki, rozłożyć na spodzie salaterki, posypać solą i cukrem, odstawić na 10 minut.
Wypestkowane śliwki pokroić w paski, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko w ?makaronik”, od razu pokropić obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Składniki surówki wymieszać, zalać lekko roztrzepaną śmietaną i, gdy trzeba, doprawić do smaku.
Podawać nie później niż 15 minut po przygotowaniu, posypaną zieleniną.