Surówka z pora ze śliwkami

Składniki

  • 2 białe części pora
  • 30 śliwek węgierek
  • 1 szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu (pół na pół)
  • 1 duże, kwaskowe jabłko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • zielenina

Przygotowanie

Dokładnie wymyte pory pokroić w bardzo cienkie półplasterki, rozłożyć na spodzie salaterki, posypać solą i cukrem, odstawić na 10 minut.

Wypestkowane śliwki pokroić w paski, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłko w ?makaronik”, od razu pokropić obficie sokiem z cytryny, by nie ściem­niało.

Składniki surówki wymieszać, zalać lekko roz­trzepaną śmietaną i, gdy trzeba, doprawić do sma­ku.

Podawać nie później niż 15 minut po przygotowaniu, posypaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *