Surówka z pasternaku

Składniki

  • 25-30 dag pasternaku
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 6 łyżek posiekanych listków selera naciowego lub naci pietruszki
  • 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy
  • 1 łyżka posiekanych listków estragonu i bazylii
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Śmietanę wymieszać z oliwą lub olejem i listkami ziół przyprawowych.

Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.

Pory i pasternak umyć, oczyścić i opłukać.

Sprawdzić dokładnie odchylając liście porów, czy pomiędzy nimi nie pozostały resztki piasku, przyciąć części zielone i wykorzystać je do zupy.

Pory pokroić w drobną słomkę, a pasternak utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny.

Wymieszać z sosem, przyprawić do smaku solą i cukrem.

Wyłożyć na salaterkę i ozdobić śliwkami z marynaty lub pomidorami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *