Składniki
- 25-30 dag pasternaku
- 2 pory
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 6 łyżek posiekanych listków selera naciowego lub naci pietruszki
- 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy
- 1 łyżka posiekanych listków estragonu i bazylii
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Śmietanę wymieszać z oliwą lub olejem i listkami ziół przyprawowych.
Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
Pory i pasternak umyć, oczyścić i opłukać.
Sprawdzić dokładnie odchylając liście porów, czy pomiędzy nimi nie pozostały resztki piasku, przyciąć części zielone i wykorzystać je do zupy.
Pory pokroić w drobną słomkę, a pasternak utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny.
Wymieszać z sosem, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Wyłożyć na salaterkę i ozdobić śliwkami z marynaty lub pomidorami.