Składniki
- 3 duże marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 cytryna
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 kopiasta łyżka posiekanej zieleniny
- cukier
- sól
- biały pieprz
- liście sałaty do wyłożenia pucharków
Przygotowanie
Do drobno posiekanej cebuli dodać skórkę otartą z cytryny, pokrojoną w kostki cytrynę (pozbawioną pestek i obraną z białych błon), utarte na jarzynowej tarce z drobnymi otworami marchewki i jabłka (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych).
Całość pomieszać, przyprawić do smaku, odstawić na 30 minut do lodówki.
Porcje nałożyć do wyłożonych listkami sałaty pucharków, polać spienioną śmietaną i oprószyć zieleniną.