Surówka z marchwi wytrawna

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej zieleniny
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • liście sałaty do wyłożenia pucharków

Przygotowanie

Do drobno posiekanej cebuli dodać skórkę otartą z cytryny, pokrojoną w kostki cytrynę (pozbawioną pe­stek i obraną z białych błon), utarte na jarzynowej tarce z drobnymi otworami marchewki i jabłka (wcześniej obra­ne ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych).

Całość pomieszać, przyprawić do smaku, odstawić na 30 minut do lodówki.

Porcje nałożyć do wyłożonych listkami sałaty pu­charków, polać spienioną śmietaną i oprószyć zieleniną.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *